Universitat Rovira i Virgili

Diccionari de Conceptes

Benvinguts al Diccionari de Conceptes de la Càtedra de Nutracèutica!

Un dels objectius prioritaris de la càtedra és potenciar el coneixement. Per això, aquest recurs ofereix una guia sobre els diferents termes i conceptes importants dins l’àmbit dels nutracèutics.

Explora aquesta col·lecció de definicions que inclouen les idees principals del món dels nutracèutics i compostos bioactius. Descobreix també com aquests components poden influir en la teva salut i el teu benestar, les seves aplicacions i els seus beneficis.

  • Nutracèutic

    Suplement dietètic, presentat en una matriu no alimentària d'una substància natural bioactiva concentrada, present usualment als aliments i que, presa en dosi superior a l'existent en aquests aliments, pot ajudar a prevenir o endarrerir malalties.

  • Aliment Funcional

    Aquell aliment que conté un component, nutrient o no nutrient, amb efecte selectiu sobre una o diverses funcions de l'organisme, amb un efecte afegit per sobre del seu valor nutricional i els efectes positius del qual justifiquen que es pugui reivindicar el seu caràcter funcional o fins i tot saludable.

  • Antioxidants

    Són compostos que ajuden a protegir les cèl·lules del dany causat pels radicals lliures, substàncies inestables que poden contribuir a l'envelliment i malalties.

  • Polifenols

    Són compostos amb anells fenòlics a la seva estructura què estan presents en aliments com a fruites, verdures, te i vi negre, i que s'han associat amb beneficis per a la salut cardiovascular i la prevenció de malalties cròniques.

  • Fitonutrients

    Són compostos químics d'origen vegetal que tenen propietats antioxidants i/o antiinflamatòries, i que poden beneficiar la salut humana.

  • Fitoesterols

    Són compostos vegetals que tenen una estructura similar al colesterol i poden ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL a la sang quan es consumeixen en quantitats adequades.

  • Resveratrol

    És un polifenol que es troba a la pell del raïm i en altres aliments, i s'ha associat amb beneficis per a la salut cardiovascular i la longevitat.

  • Probiòtics

    Són microorganismes vius que, quan es consumeixen en quantitats adequades, poden conferir beneficis per a la salut en equilibrar la microbiota intestinal.

  • Prebiòtics

    Són fibres alimentàries no digeribles que alimenten selectivament els bacteris beneficiosos a l'intestí, promovent així la salut intestinal.